Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

13 Rebels MC το club έμπνευση για την ταινία ''THE WILD ONE'' του 1953

Ardin Van Syckle μέλος των 13 Rebels MC. Δεν είμαστε παρέα κακοποιών είμαστε πρώην στρατιώτες στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την<< ένταση>> στην ζωή μας. Είμαστε πολίτες που αγαπάμε το άθλημα της μοτοσυκλέτας και την αδελφοσύνη που υπάρχει μεταξύ των μελών του συλλόγου - ολοκληρωμένοι οδηγοί, κατασκευαστές και έντιμοι άνθρωποι.

Η υπόθεση της ταινίας Wild One ( ΄΄Ατιθασος΄΄ )του 1953, βασίστικε κατά ένα μέρος της σε ένα πραγματικό γεγονός που έγινε στην μικρή πόλη Hollister της Καλιφόρνια το 1947. Στις 4 Ιουλίου του 1947 η  American Motorcycle Association διοργανώνει ένα τριήμερο με αγώνες, μουσική, επιδείξεις κ.ά. στα πλαίσια 47΄Gypsy tour στην μικρή πόλη Hollister της Κ.Καλιφόρνιας. Η μικρή πόλη των 4500 κατοίκων κατακλύζετε από 4000 περίπου μοτοσυκλετιστές, οι περισσότεροι είναι βετεράνοι του
Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου που απολαμβάνουν την αδρεναλίνη που τους προσφέρει η οδήγηση της μοτοσυκλέτας. Λίγο το αλκοόλ, λίγο η θορυβώδης συμπεριφορά των βετεράνων καθώς και κάποιοι αυτοσχέδιοι αγώνες μέσα στην πόλη έκαναν τους φιλήσυχους κατοίκους του Hollister να τα χάσουν, η τοπική αστυνομία προσπάθησε να επιβάλει την τάξη χωρίς επιτυχία. Την επόμενη μέρα 40 αξιωματικοί της Καλιφόρνια Highway Patrol έφτασαν ως μια επίδειξη δύναμης προτάσσοντας ως απειλή την χρίση δακρυγόνων. Οι εκδηλώσεις του τριημέρου τελείωσαν και οι μοτοσυκλετιστές γύρισαν στις εργασίες τους.
Η San Francisco Chronicle δημοσίευσε άρθρα με τίτλους όπως ΄΄Havoc in Hollister΄΄ και ΄΄Riots…..Cyclists Take Over Town΄΄. Το γραφείο δημοσίων σχέσεων της American Motorcycle Association έζησε τον χειρότερο εφιάλτη του δύο εβδομάδες αργότερα όταν το περιοδικό Life δημοσιεύει ολοσέλιδη φωτογραφεία ενός σωματώδη μέθυσου να ταλαντεύετε πάνω σε μια Harley κρατώντας μια μπύρα σε κάθε χέρι καθώς και εκτενές άρθρο από τα γεγονότα στο Hollister.





Η διαβόητη φωτογραφία του περιοδικού LIFE το 1947 που τροφοδότησε της ιστορίες για τους <<ατίθασους>> μοτοσυκλετιστές στα θρυλικά γεγονότα του Hollister

Οι χαρακτήρες των μοτοσυκλετιστών που παρουσιάζονται στην ταινία Wild One καθώς και οι χαρακτήρες των πρωταγωνιστών Marlon Brando και Lee Marvin βασίστηκαν σε δύο πραγματικές ομάδες μοτοσυκλετιστών της Καλιφόρνιας όπου την ημέρα των <<συγκρούσεων>> στην μικρή πόλη Hollister της Καλιφόρνιας ήταν εκεί και πρωτοστάτησαν στα γεγονότα. Ο Brando υποδύεται των ηγέτη του club 13 Rebels Shell Thuet, ενώ ο χαρακτήρας του Lee MarvinChino’ βασίστηκε στον <<Wino Willie>>Forkner ηγέτη των The Boozefighters.
Γεγονός είναι ότι οι <<συμμορίες>> δεν ήταν αντίπαλοι (αν και ο Wino Willie ήταν πρώην μέλος των 13 Rebels που του ζητήθηκε να φύγει από το club για την θορυβώδη συμπεριφορά του) το περιστατικό δεν συνέβη ποτέ στο Hollister, τουλάχιστον στο βαθμό που το περιοδικό Life ή η ταινία Wild One παρουσιάζει. Όντως μερικοί τύποι έπιναν, κάνανε φασαρία και κόντρες αλλά ήταν μια μικρή μειοψηφία.
Τι άλλο συνέβει ; η γένεση της αμερικάνικης μοτοσυκλετιστικής κουλτούρας που σηματοδοτείτε ενδυματολογικά από το τζιν Levi 501, τις εργατικές μπότες και τα δερμάτινα μπουφάν Schott Perfecto, λίγο μετά την προβολή της ταινίας εμφανίζονται οι πρώτοι ΄΄ αντάρτες ΄΄ μοτοσυκλετιστές και τελικά η δαιμονοποίηση των μοτοσυκλετιστών στην αμερικάνικη κοινωνία.

Shell Thuet από 13 RMC εργάζεται πάνω σε ένα HD Knucklehead, 1946


Ιστορία των 13 Rebels MC

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών 13 Επαναστάτες (13RMC) ιδρύθηκε το 1937 από τον Ernest ΄΄Tex΄΄ Βryant.Ο ΄΄Tex΄΄ και άλλοι 12 κορυφαίοι αγωνιζόμενοι μοτοσυκλετιστές από τη Νότια Καλιφόρνια αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου. Οι 13 Rebels MC ήταν και εξακολουθούν να είναι μέλλος American Motorcycle Association (AMA).
Αν και δεν είναι η παλαιότερη λέσχη μοτοσυκλέτας στις ΗΠΑ (που είναι οι Yonkers MC της Νέας Υόρκης οι οποίοι ιδρύθηκαν το 1903), το 13 RMC με μια πλούσια και συναρπαστική αγωνιστική ιστορία, έχει διαμορφώσει ένα μέρος της ιστορίας της μοτοσυκλέτας στις ΗΠΑ.


Ο Πρόεδρος του 13 Rebels MC Shell Thuet, 1953

Μερικά από τα θρυλικά μέλη του συλλόγου συμπεριλαμβάνονται ο Shell Thuet, που αγωνίστικε και έφτιαξε πολλές αγωνιστικές μοτοσυκλέτες με την δική του αγωνιστική ομάδα. Ο John και Ernie Roccino που συμμετείχαν στην αγωνιστική ομάδα των ΗΠΑ και έπαιρναν μέρος σε αγώνες σε όλη την Ευρώπη κατά την  διάρκεια της δεκαετίας το 1950. Ο William <<Wino Willie>> Forkner που άφησε τους 13 Rebels MC το 1946 και ξεκίνησε το Boozefighters MC και Elmo Looper ο οποίος έγινε γνωστός για την διάσωση των μοτοσυκλετών Crocker από την εξαφάνιση.


Elmo Looper μέλος του 13 Rebels MC πάνω στη custom Excelsior Super X racer με Crocker oil pumps


Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών 13 Επαναστάτες (13RMC), συνεχίζει να υφίσταται έως σήμερα με chapters σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ. Ο όμιλος εξακολουθεί να τιμωρείται από την ΑΜΑ. Έχει βραβευτεί με <<Historical Status>> που σημαίνει ότι η λέσχη έχει ελεγχθεί από την ΑΜΑ για την συνεχείς λειτουργία της άνω των 50 ετών. Η λέσχη 13 Rebels υπάρχει για να μεταφέρει το πνεύμα και την παράδοση των αρχικών μοτοσυκλετιστικών κλαμπ.

΄΄ Είμαστε μια οικογενειακή λέσχη μοτοσυκλέτας η οποία δεσμεύεται από την αδελφοσύνη, την συντροφικότητα, και την αγάπη του αθλήματος της μοτοσυκλέτας.΄΄

Μέλη του 13 Rebels MC


1939 SoCal Rally

Ardin Van Syckle με το τρόπαιο του
Hollister, 1947


Μέλη 13 Rebels MC σε ένα εστιατόριο.

O Mάρλον Μπράντο ως
Johnny στην ταιία The Wild One.




 O Mάρλον Μπράντο (και η συμμορία του), ως
Johnny το 1953 στη ταινία Ο ΑΤΙΘΑΣΟΣ



http://theselvedgeyard.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: