Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Harley-Davidson: Το τέλος του ροκ!

Χωρίς μουσικά ακούσματα θα εργάζονται πλέον οι υπάλληλοι της αμερικάνικης εταιρίας που έχει συνδέσει το όνομά της περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη με το ροκ εν ρολ.
Μόνο ο ήχος των μηχανημάτων και των V-2 κινητήρων θα επιτρέπεται πλέον στα εργοστάσια της Harley-Davidson μετά από απόφαση της διοίκησης της εταιρίας που προκάλεσε την έκπληξη αλλά και την αντίδραση των εργαζομένων της. 

Τέρμα λοιπόν τo «Born to be Wild» για τους υπάλληλους της αμερικάνικης εταιρίας το οποίο αντικαθίσταται από το «Born to be…Safe»! Η ασφάλεια των εργαζόμενων ήταν, σύμφωνα με τη Harley Davidson, η αιτία που οδήγησε την διοίκησή της στη λήψη αυτής της απόφασης. Ωστόσο, τα πράγματα εμφανίζονται λίγο διαφορετικά.

«Πολλοί περισπασμοί και εν δυνάμει κίνδυνοι υπάρχουν ακόμη σε ένα εργασιακό περιβάλλον οι οποίοι έχουν επιπτώσεις στην απόδοσή μας. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι στο να προσδιορίζουμε και να εξαλείφουμε πράγματα που δεν υποστηρίζουν τη συνεχή βελτίωσή μας», έγραφε το λιτό υπόμνημα με τίτλο «Ράδιο», του αντιπρόεδρου του τμήματος κατασκευών της εταιρίας , John Dansby, που ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους όλων των εργοστάσιων της Harley-Davidson την ημέρα των…ερωτευμένων. «Όπως γνωρίζετε είναι επιτακτικό να βελτιώσουμε την ασφάλεια και τις επιδόσεις (μας) στην ποιότητα», συνέχιζε το υπόμνημα το οποίο στην ουσία απαγορεύει την αναπαραγωγή μουσικής με οποιονδήποτε τρόπο μέσα στον εργασιακό χώρο (mp3 και CD player, κινητά κτλ.) αλλά και από το μεγαφωνικό σύστημα του εργοστασίου. «Είναι δύσκολο να διατηρήσεις τη συγκέντρωσή σου όταν υπάρχει κάτι σαν τη μουσική να σε αποσπά.», συμπλήρωσε η Maripat Blankenheim, υπεύθυνη Τύπου της Harley-Davidson.

Αυτό που απασχολεί τη διοίκηση της εταιρίας είναι προφανώς-πέρα από την ασφάλεια -η παραγωγικότητα των υπαλλήλων της καθώς η Harley-Davidson έχει επενδύσει τεράστια ποσά στον εκσυγχρονισμό των εργοστασίων της, τα τελευταία χρόνια ώστε να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Με την απαγόρευση της μουσικής η διοίκηση πιστεύει πως η παραγωγή θα αυξηθεί και λόγω της βελτίωσης της απόδοσης του εργατικού δυναμικού.

Αυτό που φαίνεται να αγνοούν οι διοικούντες, όμως, είναι οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς οι οποίες δείχνουν ότι η μουσική (κατά προτίμηση χωρίς λόγια) όχι μόνο δεν αποσπά τον υπάλληλο από την εργασία του αλλά τον βοηθά να διατηρήσει τη συγκέντρωσή του για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα φτιάχνοντας του παράλληλα τη διάθεση. Το τελευταίο ειδικά τον κάνει όχι μόνο πιο παραγωγικό αλλά και πιο δημιουργικό σύμφωνα με αυτές τις έρευνες.

Η ανακοίνωση που βάζει τέλος στη μουσική στα εργοστάσια προκάλεσε και την αντίδραση του συνδικάτου των  εργαζομένων της Harley-Davidson.

«Η απόφαση της διοίκησης υπαινίσσεται ότι η ποιότητα (της δουλειάς) και η παραγωγικότητα θα βελτιωθούν ως αποτέλεσμα της εξάλειψης της μουσικής. Εγώ θα έλεγα ότι θα γίνει το ακριβώς αντίθετο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Συνδέσμου Μηχανουργών και υπαλλήλων Αεροδιαστημικής (International Association of Machinists and Aerospace Workers), Frank Larkin. Αυτές οι δηλώσεις μάλιστα γίνονται για τους υπαλλήλους μιας από τις λίγες εταιρίες στον κόσμο που μπορεί να υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς φέρουν τη διάσημη «ασπίδα» της σαν τατουάζ.

«Τίποτα δεν πάει προς το καλύτερο. Νομίζω ότι τους αρέσει να βλέπουν θυμωμένους υπάλληλους. Δεν είμαι ο μόνος που νιώθει ότι αυτό το μέρος είναι (πλέον) απλά το μέσο για να φτάσεις στον μισθό σου», έγραψε ο υπάλληλος της Harley-Davidson από το εργοστάσιο της εταιρίας στο York των Η.Π.Α. Αυτός ο υπάλληλος-που δεν κατονομάζεται- ήταν που έκανε γνωστό το εν λόγω υπόμνημα στέλνοντάς το στην εφημερίδα «York Daily Record». 

http://www.mototriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: