Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

David Mann

David Mann ο καλλιτέχνης που με τα έργα του ύμνησε τις μηχανές Chopper και την Biker κουλτούρα

Ο David "Dave" Mann, ήταν ένας Αμερικανός καλλιτέχνης θρύλος, έγινε γνωστός για τους πίνακές του με θέμα τις μοτοσυκλέτες και την μοτοσυκλετιστική κουλτούρα. Τα περισσότερα από τα έργα του έγιναν για να χρησιμοποιηθούν από την βιομηχανία της μοτοσυκλέτας, ειδικά από τα περιοδικά μοτοσυκλέτας. Οι εικόνες του David Mann είναι πανταχού παρούσες σε λέσχες μοτοσυκλετιστών και γκαράζ, σε ρεζερβουάρ μοτοσυκλετών, σε τατουάζ, σε t-shirts και σε άλλα αξεσουάρ που είναι σχετικά με την μοτοσυκλετιστική κουλτούρα. Αρκετά Choppers έχουν κατασκευαστή με βάση τις μοτοσυκλέτες που απεικονίζονται στα έργα του.


Ο David Mann γεννήθηκε στις 10/9/1940 και έζησε ως τις 11/9/2004. Άρχισε να ζωγραφίζει από νεαρή ηλικία στον τόπο καταγωγής του το Kansas City, στο Missouri. Το Πρώτο του πάθος ήταν τα Custom αυτοκίνητα και η πρώτη του δουλειά βαφέας αυτοκινήτων. Μετά το γυμνάσιο εγκατέλειψε το Kansas City και εγκαταστάθηκε στην California, όπου και ενδιαφέρθηκε για τις μοτοσυκλέτες. Καθώς μοτοσυκλετιστής και ο ίδιος,  άρχισε να τον απορροφά η Biker κουλτούρα όλο και περισσότερο, η οποία άρχισε να εμφανίζετε όλο και πιο έντονα στα έργα του.

Το έργο που τον έκανε διάσημο Ghostrider 
Το 1963 παρουσίασε κάποιους από τους πίνακές του στο Kansas City Custom Car Show. Εκεί ένας  biker/artist  ο Tom Fugle έδειξε ενδιαφέρον για τα έργα τέχνης του και με την άδεια του Mann έδειξε μια φωτογραφία από τον πίνακά του  "Hollywood Run" στον Ed "Big Daddy" Roth ένα καλλιτέχνη της ποπ κουλτούρας, γνωστό βαφέα Custom αυτοκινήτων και εκδότη ενός από τα πρώτα περιοδικά Custom μοτοσυκλετών στον κόσμο το θρυλικό πια Choppers. O Roth αγαπούσε την ζωγραφική, του άρεσε η δουλειά του Mann και απέκτησε τα δικαιώματα για 10 αυθεντικά πόστερ.

Το 1971 απάντησε σε μια αγγελία σε κάποιο νέο περιοδικό που ονομαζόταν Easy Riders που ζητούσε για συνεργασία ένα ζωγράφο καλλιτέχνη που τα έργα του ως θεματολογία θα είχαν τις μοτοσυκλέτες.

Από το 1972 και μετά τα έργα του εμφανιζόταν τακτικά στο περιοδικό, η σχέση του Mann με το EasyRiders θα συνεχιστή για το υπόλοιπο της ζωής του. Η τέχνη του παρουσιαζόταν ως κεντρικό πόστερ στο περιοδικό από το 1973 έως το 2003 που αναγκάσθηκε να αποσυρθεί λόγω της ασθένειας και του επερχόμενου τέλους. Προσβεβλημένος από μια σπάνια ασθένεια που προκλήθηκε από τις βαφές καθώς δεν χρησιμοποιούσε προστατευτική μάσκα. Εισέπνευσε μπογιά και βακτηρίδια τα οποία στην κυριολεξία φάγανε τους πνεύμονές του αναγκάζοντας τους γιατρούς να τους αφαιρέσουν, τοποθετώντας τον σε μηχανική υποστήριξη.                                       
  Πέθανε μια μέρα μετά τα 64α γενέθλιά του.


Λίγο πριν το θάνατό του (11 Σεπτεμβρίου 2004)  ανατέθηκε στην Orange County Choppers να κατασκευάσει μια μοτοσυκλέτα προς τιμή του. Κατά την κατασκευή της μοτοσυκλέτας γυρίστηκαν δύο επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς American Chopper Η "DavidMann Bike" χαρακτηρίστηκε ως ένα παραδοσιακό έργο τέχνης σε στυλ Mann. Αλλά ο Mann πέθανε πριν αυτή ολοκληρωθεί, τελικά η μοτοσυκλέτα υπηρέτησε το ρόλο ενός  μεταθανάτιου φόρο τιμής στον καλλιτέχνη και το έργο του.


Dave Mann Story

Δεν υπάρχουν σχόλια: